välkommen till UMFORS

OM UMFORS

Umfors är en liten by belägen cirka 16 km väster om hemavan. Omgivet av ståtliga fjäll, bergsidor, vattendrag och fjällbjörkar vilar byn i dalgången. Förutom den vilda naturen hittas här sedan många år (2004) Gränslöst – en butik med livsmedel och outdoor, Modigt – butik med mode för både dam & herr samt Umforsgården – med fjällnära boende för privatpersoner och företag. Nu har dessa även fått sällskap av en helt ny stor och fin camping genom den moderna fjällcampingen Umfors Camping.

Umfors omgärdas av fina stora fjällsidor i flera riktningar. Vackert inbäddat i dalen hittas ett litet kluster med bostäder, gårdar, butik och camping. Allt med naturen bokstavligen runt knuten. Fiskerika vattendrag, både som sjö och älv, vandrings- och skoterleder, fin turåkning och svamp- och bärplockning är aktiviteter som med fördel kan utövas här.

Umfors ligger längs Europaväg 12, eller Blå Vägen som den även kallas. En väg som sträcker sig från det norska kustlandet ända in i Ryssland.

ÄLV
I dalgången vid Umfors startar Umeälven sin ringlande resa ner mot Västerbottens kustland. Ume älv (eller Umeälven) är en av de stora Norrlandsälvarna, 470 km lång. Älven börjar vid norska gränsen i sjön Överuman, i sydvästra Lappland, Storumans kommun, rinner mot sydöst och mynnar i Norra Kvarken mellan samhällena Holmsund och Obbola i Umeå kommun. Övriga kommuner som älven passerar är Lycksele, Vindeln och Vännäs.

SJÖ
Umeälvens huvudavrinning sker från den stora och djupa sjön Överuman. Sjön är ett regleringsmagasin och ligger nordväst om Hemavan och ingår i Umeälvens huvudavrinningsområde. Magasinet är ca 30 km långt och har en yta på 75 kvadratkilometer (varav tre i Norge). Vattnet från magasinet leds genom en milslång tunnel till Klippens kraftstation. Sjön är 78,8 meter djup, har en yta på 85 kvadratkilometer och befinner sig 523,8 meter över havet. E12:an följer den norra stranden från Umfors till riksgränsen. Vid provfiske har röding och öring fångats i sjön.

VATTENFALL
På bergssidan av Lusphobben, 990 m.öh. strax norr om Umfors hittas ett vattenfall (kallat Sprutn) som på vintern transformeras till ett isfall. Isen som bildas på bergssidan fungerar oftast utmärkt för isklättring.

Hitta Umfors Camping -Naturnära fjällcamping på Spottocamp.com